آشنایی با سنسورترمزABSو نحوه عملکرد آن,سنسور ها برای آهسته و متوقف کردن خودرو,دوچرخه و موتور سیکلت .و سایر وسیله های نقلیه که در حال سرعت هستند به کاربرده می شوند.
چنانچه در یک جاده لغزنده مجبور شوید به طور ناگهانی خودرو خود را متوقف کنید. ترمزABS وقوع خطر های ناشی از این اتفاق را کاهش خواهد داد.
سیستمABSچیست؟
آشنایی با سنسورترمزABSو نحوه عملکرد آن, این سیستم در واقع مانع از قفل ماندن چرخ ها پس از ترمزگیری می شود.یک سیستم ترمز پیشرفته است .به راننده این امکان را می دهد که در عین فشار شدید پدال ترمز,کنترل خودرو را به راحتی در دست داشته باشد.خطری که همواره در رانندگی احساس می شود,قفل شدن چرخ ها هنگام ترمزگیری های شدید و همچنین در شرایط لغزندگی جاده می باشد.
در این زمان ها عموما چرخ ها قفل شده . روی سطح جاده کشیده می شوند .در حقیق مسافت ترمز بیش از پیش می بود.اتفاق معمول در این مواقع,منحرف شدن خودرو از مسیر حرکت و بالا رفتن خطر تصادف ها بود.
سنسورABS,این خطر را تقریبا به صفر رسانده است. که اثر مشابه به ترمز گرفتن تناوبی بر روی پوسته ترمزگیری در جاده های لغزنده و ترمز گیری های شدید و ناگهانی می گذارد.
این سیستم از قفل ماندن چرخ های خودرو هنگام ترمز گیری.جلوگیری نموده و بدین طریق موجب می شود. اتومبیل در زمان ترمزگیری از حالت پایدار خارج نگردد.سیستم ضدقفل با کنترل فشار هیدرولیک ترمز و قطع و وصل نمودن آن موجب ارتباط و یا قطع ارتباط میان لنت ترمز و دیسک به طور پیوسته شده تا از بلوکه یا قفل شدن آن جلوگیری کند.
سنسورABS امروزه در بیشتر خودرو های تولیدی در جهان دیده می شود. و در بسیاری از کشور ها از شرایط اصلی تست هاس تصادف جاده ای است .که خودرو ها باید از آن برخوردار باشند.این سیستم به ایمنی بیشتر راننده و سرنشینان وکاهش تصادفات جاده ای کمک شایانی می کند.هرچند نمی توان تاثیر آن را صددرصد دانست.
اجزای سیستم ترمزABS
ترمز ضدقفل یا همان ترمزABSیک سیستم کمکی در کنار ترمز های اصلی خودرو محسوب می شود و در بین تجهیزات ایمنی خودرو قرار می گیرد. که شامل;
1.سنسور های سرعت,
سنسورترمز ABSاطلاعات را از طریق حسگر های سرعت دریافت می کند.حسگر ها دائما دور چرخ ها و سرعت حرکت آن ها را بررسی کرده و در مواقع کاهش سرعت اطلاعات لازم را به واحد پردازش سیستم ارسال می کنند.
2.کنترل کننده,
تنظیم عملکرد سوپاپ ها و پمپ ها که با تجزیه اطلاعات دریافتی از حسگر ها ممکن می شود.به عهده بخش کنترل کنندهABS است.بخش کنترل کننده سیستم به دو قسمت تقسیم می شود
1.واحد کنترل الکترونیکی
2.واحد کنترل هیدرولیکی
3.سوپاپ ها یا الکتروموتور پمپ ها,
سیستم ترمز خودرو لوله های موسوم به لوله ترمز یا کانال های ترمز دارد.که برای هر چرخ به صورت مجزا تعبیه می شود.درون این لوله ها,سوپاپ هایی مربوط یه ترمزABS قرار دارد.
4.پمپ یا شیر برقی,
نقش بازگرداننده نیرویی که توسط سوپاپ کاهش یافته را دارد.سوپاپ ها هریک به طریقی فشار را کم می کنند پمپ مجدد این فشار از دسته رفته را به سیستم باز می گرداند.اساس کار آن ها الکترومغناطیس است.میدان الکترومغناطیس لازم برای کار آن ها نیز با عبور جریان برق از سیم لوله های اطرافشان ایجاد می شود.
5.اکولوماتورها,
محل ذخیره روغن مازاد تحت فشار ترمز,به کنترل فشار آن کمک می کند.این روغن هیدرولیکی در مرحله پایانی فعالیتABSتوسط پمپ ها به سیلندر اصلی بازگردانده می شود.
6.تقسیم دینامیکی عقب
زمانی که ترمزگیری شدید و ناگهانی صورت می گیرد .وزن خودرو ناخواسته به سمت جلو سنگینی می کند.قدرت ترمزگیری چرخ های عقب را کمتر و درنتیچه احتمال انحراف شدید خودرو را بیشتر می کند.و سیستم دینامیکی , از سوپاپ های ورودی و خروجی ABS کمک گرفته و فشار ترمزگیری چرخ های عقب را با چرخ های جلو متناسب می سازد.
انواع مختلف سیستم ترمزABS
به طورکلی انواع ;سنسور ترمزABSمعمولا به غیر از نوع چردازنده و واحد کنترل , در تعداد سوپاپ ها و سنسور ها متفاوت هستند.
1.چهرکاناله با چهار سنسور
در این نوع هر چرخ سنسور و سوپاپ خود را به صورت مستقل دارد.این سیستم دقیق ترین حالت ABS و بهترین عملکرد آن را به نمایش می گذارد . سرعت هر چرخ را به صورت جداگانه توسط حسگر ها بررسی و به ECU گزارش می کند.
2.سه کاناله با سه سنسور
نسبت به سیستم چهرگانه دقت و حساسیت کمتری دارد.سرعت چرخ های جلو را به صورت مجزا و سرعت چرخ های عقب را به همراه هم تنظیم می کند.
3.یک کاناله با یک سنسور
در خودرو های سنگین مورد استفاده قرار می گیرد.این سیستم بر این اساس فعالیت می کند که هنگام ترمز گیری های شدید وزن خودرو به سمت جلو بیشتر می شود. و با برهم خوردن تعادل وزنی در عقب احتمال قفل شدن چرخ های عقب بالاتر می رود.
عیبیابی از سیستم ABSچگونه است؟
این سیستم به خود کنترلی مجهز است.بنابراین ECU که موظف به این کار است به صورت مداوم سلامت و شرایط بخش های مختلف را بررسی می کند. گزارش نقص و خرابی توسط این قطعه در چراغی مخصوص ABS روی صفحه نمایش اعلام می شود. در صورت مشاهده روشن بودن چراغ هشدار باید سریعا اقدام به تعمیر آن کرد.
1.خرابی سنسور ها
2.خرابی های الکتریی
3.خرابی پمپ ها و سوپاپ ها
4.خرابی واحد کنترل
معایب سیستم ترمزABS چیست؟
توقف بیدلیل خودرو در سرعتهای پایین مشکلی است .که معمولا رانندهها با سیستمهای ABS ساده و قدیمیتر دارند. این مشکل به دلیل بالا بودن ضریب خطا در پردازشگر سیستم کنترل است.
هزینه نگهداری بالایی دارند
استهلاک بالای ABS به دلیل حساسیت قطعات و اجزای آن نیز از دیگر معایبش محسوب میشود.
در این مقاله اطلاعاتی از آشنایی با سنسورترمزABSو نحوه عملکرد آن, داده شد که امیدواریم کارآمد بوده باشد.