آشنایی با سیستم انتقال قدرت خودرو و اجزای آن,از اصلی ترین سیستم های اتومبیل ها,سیستم انتقلب قدرت خودرو است.که اگر نباشد خودرو حرکت نخواهد کرد.
برای انتقال دور و گشتاور تولیدی موتور به چرخ های محرک. از مجموعه قطعات یا مکانیزم هایی استفاده می شود.که به آن ها سیستم انتقال قدرت گفته می شود.این سیستم در حین انتقال توان موتور به چرخ های محرک دارای وظایف مختلفی نیز می باشد.
سیستم انتقال قدرت چیست؟
وظیفه انتقال قدرت تولید شده توسط موتور. به چرخ ها جهت چرخش آن ها و در نتیچه حرکت خودرو را برعهده دارد.
می توان گفت هر قطعه ای که بین موتور و چرخ ها قرار دهد جزء سیستم انتقال قدرت به حساب می آید.قطع و وصل قدرت,تغییر توان موتور و تنظیم دور چرخ ها از جمله وظایف مهم سیستم انتقال قدرت است.
وظایف سیستم انتقال قدرت عبارتند از;
1.تغییر توان موتور
2.قطع و وصل قدرت
3.تنظیم دور چرخ ها
اجزای سیستم انتقال شامل;
1.کلاچ
2.گیربکس
3.گاردان
4.دیفرانسیل
5.پلوس
به تعریف هر یک از این قطعات به صورت جداگانه می پردازیم.
1.کلاچ,وظیفه قطع ارتباط جعبه دنده با موتور را بر عهده دارد.کنترل سیستم کلاچ توسط پدال زیر پای راننده امکان پذیر است.و از قطعات متعددی تشکیل شده است.
1.پوشش کلاچ
2.صفحه کلاچ
3.فلایویل
4.صفحه فشار
کلاچ ها انواع مختلفی دارند. که با توجه به نوع سیستم انتقال نیرو مورد استفاده قرار می گیرند.
1.کلاچ مکانیکی
2.کلاچ الکترومغناطیسی
3.کلاچ هیدرولیک
4.کلاچ گریز از مرکز
2.گیربکس,وظیفه تغییر نیرو خروجی موتور پیش از انتقال آنها به چرخ ها بر عهده گیربکس یا جعبه دنده است.گیربکس را می توان یک دستگاه پیچیده دانست. از تعداد زیادی قطعات ریز و درشت تشکیل شده است.
1.شفت ورودی
2.شفت خروجی
3.دنده برنجی
4.دنده کشویی
5.توپی
6.ماهک
7.محور زیر
8.چرخ دنده ها
گیربکس ها نیز انواع مختلفی دارند. با توجه به نوع سیستم انتقال قدرت استفاده می شود.
1.گیربکس دستی
2.گیربکس خودکار
3.گیربکس نیمه خودکار
4.گیربکس با دنده پیوسته
3.گاردان,نقش رابط بین گیربکس و دیفرانسیل را بر عهده دارد.گشتاور چرخشی گیربکس را به دیفرانسیل منتقل می کند.گاردان به موازی محور طولی خودرو کشیده می شود.اجزای این بخش شامل;
1.قفل های گاردان
2.میل گاردان
3.اتصال کشویی
4.دیفرانسیل,بخش انتهایی سیستم انتقال قدرت است.و با تقسیم گشتاور رسیده از موتور بین دو یا چهار چرخ,آن ها را به حرکت در می آورد.این قطعه گاهی بین دو چرخ عقب , جلو و یا هر دو قرار می گیرد.این مسئله در نوع تعیین کردن نوع سیستم انتقال قدرت نقش کلیدی دارد.قطعات دیفرانسیل عبارتند از;
1.هوزینگ
2.واشر مسی
3.دنده پلوس
4.هرزگرد
5.کرانویل
انواع دیفرانسیل;
1.دیفرانسیل باز
2.دیفرانسیل لغزش محدود کلاچی
3.کوپلینک وسیکوز
4.دیفرانسیل قفل شدنی
5.پلوس,میله ای است که بین دیفرانسیل و چرخ ها قرار گرفته است. و ضمن اتصال آن ها انتقال نیروی چرخشی رسیده به دیفرانسیل را به چرخ ها برعهده دارد.این قطعه در دو سمت دیفرانسیل و برای برقراری ارتباط با هر چرخ به صورت جداگانه تعبیه می شود. پلوس در بخش اتصال به چرخ ها فرمی متحرک و مفصل گونه دارد.
قطعات پلوس عبارتند از;
1.سرپلوس
2.مشعلی پلوس
3.گردگیر پلوس
4.سه شاخ پلوس
5.میل پلوس
آشنایی با سیستم انتقال قدرت خودرو و اجزای آن
1.سیستم انتقال قدرت محرک جلو,در این سیستم موتور و جعبه دنده به صورت عرضی در خودرو قرار گرفته و توان موتور به چرخ های جلو خودرو منتقل می شود.
مزایای این قطعه;1.به دلیل فرمان پذیر بودن چرخ های محرک, کنترل و هدایت خودرو در جاده های لغزنده بهتر صورت می گیرد.
2.به دلیل کاهش مسیر انتقال قدرت در این سیستم اتلاف انرژی کاهش می یابد.
3.در طرح محرک جلو، به دلیل هم راستا بودن موتور با محور انتقال توان به چرخ های محرک، در دیفرانسیل از چرخ دنده های ساده تر استفاده می شود و به همین دلیل هزینه کاهش یافته و تعمیرات نیز آسان تر انجام می شود.
معایب آن;1.به دلیل قرار گرفتن موتور و سیستم انتقال قدرت در قسمت جلوی خودرو، فضای مناسبی برای قرار گرفتن سیستم تعلیق و فرمان وجود ندارد، در نتیجه محدودیت هایی برای طراحی ایجاد می کند.
2.در این طرح هنگام شتاب گیری مقداری از بار عمودی چرخ های جلو کاهش می یابد و به چرخ های عقب منتقل می شود و به همین دلیل شتاب گیری خودروی محرک جلو نسبت به خودروی محرک عقب مقداری کمتر است.
2.سیستم انتقال قدرت محرک عقب,در این نوع سیستم موتور و گیربکس به صورت طولی در خودرو قرار می گیرند.
مزایای آن;1. توزیع وزن مناسب روی چرخ های جلو و عقب
۲.در این طرح انتقال قدرت، هنگام شتاب گیری خودرو، مقداری از بار عمودی از چرخ های جلو کاسته، و به چرخ های عقب منتقل می شود. به همین دلیل نیروی اصطکاک بین چرخ ها و زمین افزایش یافته و باعث شتاب گیری بهتر خودرو می شود.
معایب آن;1. به خاطر وجود میل گاردان و دیفرانسیل در اکسل عقب خودرو، خط انتقال قدرت طولانی شده و علاوه بر افزایش وزن خودرو باعث افزایش مصرف سوخت می شود.
۲. به علت وجود تونل میل گاردان و خط انتقال قدرت در زیر بدنه طولی خودرو علاوه بر کاهش فضای سرنشینان، راحتی آنها نیز کاهش می یابد.
3.سیستم انتقال قدرت چهار چرخ محرک, هر زمان که توان موتور به هر چهار چرخ خودرو منتقل شود، خودرو را چهار چرخ محرک می نامند. این طرح انتقال توان، مزایای خودروهای محرک جلو و محرک عقب را با هم یکجا دارد.
معایب آن,
1.وزن بالا
۲.افزایش تعداد قطعات
۳.هزینه بالای طراحی و تولید
۴.نگهداری و تعمیر با هزینه بالا
۵.مصرف سوخت بالاتر
می توانید برای کسب اطلاعات بیشتز از لوازم یدکی موتوری و لوازم یدکی های جیلی کلیک نمایید.
- مدیریت
- بهمن 9, 1400
- 1024 بازدید