آشنایی با انوع تسمه در خودرو , و توضیحاتی از نحوه عملکرد آن ها در این مقاله داده شود داده می شود.

یکی از مهم ترین و تاثیر گذار ترین قطعات در خودروتسمه ها هستند که هر گونه خرابی یا مشکل در آن می تواند, آسیب های جانی و مالی به راننده و سرنشینان خودرو وارد نمایید . تسمه های خودرو زمان مصرف مشخصی دارند و طبق این زمانبندی باید تعویض شوند.

جنس تسمه‌ها از پلاستیک است و در گذر زمان و تحت تاثیر عوامل مختلف از بین می‌روند. پارگی هریک از تسمه‌ها سبب از کار افتادن دستگاه‌ مربوط به آن می‌شود. تسمه‌ها قطعاتی هستند که باید در دوره‌های مشخص مورد بررسی قرار گیرند و در صورت پوسیدگی تعویض شوند. امروزه در خودرو‌ها از تسمه تایم و تسمه دینام استفاده می‌شود. خودروهای قدیمی برای هر دستگاه تسمه مخصوص داشتند و که امروزه دستگاه ها با تسمه تایم کار می‌کنند.

تسمه چیست؟

به حلقه ای گفته می شود که از جنسی انعطاف پذیر ساخته شده است. از تسمه برای انتقال انرژی و ایجاد اتصالات مکانیکی استفاده می شود . تسمه ها معمولا به دور چند پولی – قرقره پیچیده می شوند و ضمن انتقال نیروی چرخشی آن ها به یک دیگر ارتباطشان را نیز حفظ می کنند.

خودرو های درون سوز دارای دو نوع تسمه هستند;

1.تسمه تایم یا همان تسمه تایمینگ

2.تسمه دینام که به آن تسمه مارپیچی نیز گفته می شود.

این قطعه ها از جنس لاستیک ساخته می شوند و بر همین اساس دارای عمر مشخص هستند و با کارکرد طولانی مدت قابلیت ارتجاعی خودشان را از دست می دهند.

تسمه تایم چیست؟

تسمه تایم یکی از مهم ترین بخش های موتور است که سلامت این قطعه در عملکرد موتور تاثیر بسیار دارد. تسمه تایم حرکت چرخشی میل لنگ را به میل سوپاپ منتقل می کند و نیروی لازم را برای حرکت  میل سوپاپ تامین می نماید.

عملکرد تسمه تایم با آگاهی از نحوه عملکرد موتور و نقش میل لنگ مشخص می شود.

نکته مهم در فعالیت دقیق و تنظیم تسمه تایم جایگیری صحیح و درست آن است.جا به جایی یکی از این دنده ها می تواند منجر به بر هم خوردن زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپ ها شود. سفت بودن و شل بودن تسمه نیز در کار آن مشکل ایجاد می کند.

وظایف تسمه تایم

1.به گردش در آوردن میل بادامک از طریق انتقال چرخش میل لنگ

2.تنظیم زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپ ها از طریق انتقال صحیح گشتاور به میل لنگ

در برخی خودرو ها از تسمه تایم برای فعال شدن اویل پمپ و واتر پمپ نیز استفاده می شود.

دلایل خرابی تسمه تایم چیست؟

عمر مفید تسمه تایم از سوی کمپانی تولید کننده خودرو اعلام می شود.تعمیرکاران پیشنهاد می کنند با پیمایش 60 هزار کیلومتر یا کمتر به بررسی دقیق وضعیت تسمه تایم خودرو پرداخته شود.استفاده از یک تسمه تایم فرسوده ریسک بسیار بالایی دارد. پاره شدن تسمه تایم تنها به دلیل فرسودگی نیست. پارگی یا خروج تسمه از مدار منجر به برهم زدن زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپ ها نیز می شود.

علائم خراب تسمه تایم چیست؟

1.عملکرد نامناسب موتور و تنظیم نبودن آن

2.بد استارت خودرن خودرو

3.خروج غیر عادی دود از اگزوز

4.شنیدن صدای قیژقیژ و غیر عادی از موتور

تسمه دینام چیست؟

وظیفه انتقال نیروی گشتاور موتور به اجزای مختلف خودرو را مانند واتر پمپ – اویل پمپ و سیستم تهویه مطبوع را بر عهده دارد. ایجاد هر گونه مشکلی در این تسمه, منجر به توقف عملکرد تمام اجزای مرتبط با آن ها می شود.

در خودرو های مختلف از یک یا دو تسمه دینام استفاده می شود. در صورت استفاده از یک تسمه دینام به این قطعه تسمه مارپیچ نیز می‌گویند، چرا که در مسیر خود، به دور قرقره‌های متعددی می‌پیچد. این تسمه ها معمولا در جلوی خودرو و زیر کاپوت مشاهده می شوند. بنابراین باتری خودرو نیز با واسطه دینام، به این تسمه و فعالیت صحیح آن وابسته است. به این ترتیب تامین برق قسمت‌های مختلف خودرو نیز با تسمه تایم ارتباط طولی دارد.

وظیفه اصلی این تسمه , برقراری ارتباط دینام با موتور و انتقال نیروی چرخشی موتور به دینام به منظور تامین انرژی مورد نیاز آن برای فعالیت است. دینام نوعی ژنراتور جریان مستقیم است انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و برق مورد نیاز باتری را تامین می کند.

وظایف تسمه دینام

1.تامین نیروی مورد نیاز برای دینام در سیستم برق خودرو

2.به حرکت در آوردن پروانه در سیستم خنک کاری خودرو

3.تامین انرژی مورد نیاز کمپرسور در سیستم تهویه مطبوع خودرو

4.تامین گشتاور مورد نیاز واتر پمپ در سیستم خنک کاری خودرو

اگر از دو تسمه در این بخش استفاده شود، معمولا یکی برای چرخاندن پروانه، کمپرسور، اویل پمپ و واتر پمپ و دیگری برای فعال کردن دینام مورد استفاده قرار می‌گیرد. به این ترتیب تسمه پروانه و تسمه دینام می‌توانند ; دو قطعه جدا و یا یک تسمه مارپیچ واحد باشند.تسمه دینام به دلیل کارکرد مداوم قطعه ای با استهلاک است. سلامت آن باید به طور دائما چک شود و علائم خرابی آن به شرح زیر است.

1.ایجاد خاصیت کشسانی در تسمه

2.چرب شدن تسمه

3.شنیدن صدایی شبیه به جیرجیر از بخش موتور

4.عدم کنترل مناسب بر فرمان

5.مشاهده هرگونه پارگی یا خوردگی روی تسمه

بهترین زمان برای تعویض تسمه دینام

تسمه دینام را باید همزمان با تسمه تایم یعنی هر 50 تا 60 هزار کیلومتر تعویض کرد. تسمه دینام مانند تسمه تایم دارای روکش محافظ نیس و زمانی که از خودرو کولر می گیریید فشار بر روی این قطعه چند برابر می شود و ممکن است نسبت به تسمه تایم زودتر خراب شود.

راه های پیشگیری از خرابی تسمه دینام

1.استفاده از باتری با حداقل 65 میلی آمپر

2.درو فن کولر را در درجه پایین قرار دهید

3.هنگام توقف چراغ های اتومبیل را روشن نکنید

4.تسمه ها را در دوره های مشخص بررسی خودرو چک کنید.

آشنایی با انوع تسمه در خودرو باعث می شود که ما با نحوه عملکرد آن ها آشنا شده و از حوادث احتمالی پیشگیری کنیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر از لوازم یدکی جیلی به سایت مراجعه نمایید.

  • مدیریت
  • آبان 24, 1400
  • 365 بازدید

دیدگاهتان را بنویسید

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه