نحوه عملکرد یاتاقان در خودرو. یاتاقان ورقه ای نیم دایره ایشکل و نازک است که درجایی بین میل لنگ و سیلندر و میل لنگ و شاتون قرار داده میشود.
یاتاقان وسیله ای است که امکان حرکت را بین دو جسم ایجاد می کند. این قطعه بیرینگ نیز نامیده می شود.
در موتور خودرو باید حرکت بالا و پایین پیستون توسط میل لنگ به حرکت چرخشی تبدیل شود. تا خودرو راه بی افتتد. برای این نزدیکی و تکمیل ارتباط آن ها و تکمیل تبدیل حرکت پیستون به میل لنگ و جلوگیری از آسیب های ناشی از این نزدیکی از یاتاقان استفاده می شود.
جنس یاتاقان از چیست؟
مواد یاتاقانی از متریال های نرم تهیه می شود. تا نقش ضربه گیر را نیز برای میل لنگ بازی کنند . لایه های مواد یاتاقانی عبارتند از;
1.لایه آلیاژ مس و سرب
2.لایه نیکل
3.لایه آلیاژ سرب و قلع
4.مواد پودری قلع
نحوه عملکرد یاتاقان در خودرو. یاتاقان ها انواع مختلفی دارند. در موتور های صنعتی مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. وظایف یاتاقان ها در موتور های خودرو عبارتند از;
1.تنظیم لقی میل لنگ و شاتون ها و تضمین حرکت روان آن ها
2.کاهش اصطکاک بین شاتون و میل لنگ
3.جلوگیری از برخورد پیستون و میل لنگ و ایجاد آسیب به هریک
4.نگهداری محکم قطعات در کنار یک دیگر
در موتور خودرو ها دو نوع یاتاقان بر اساس کارکرد و محل استفاده آن ها وجود دارد. که به یاتاقان های ثابت و متحرک مشهور می باشند. هر یک از این دو یاتاقان با یکی از محور های ثابت و متحرک میل لنگ در ارتباط هستند.
محور اصلی یاثابت میل لنگ به بلوک سیلندرمتصل است. و محور متحرک به شاتون وصل می باشد.
1.یاتاقان ثابت. یاتاقان های ثابت لقی میل لنگ را کنترل می کند. و از ضربه هایی که ممکن است بر آن وارد شود پیشگیری میکند. در این نوع از یاتاقان ها که با اسم یاتاقان میل لنگ شناخته می شود یکی از دو نیم دایره به بلوک سیلندر متصل شده و نیم دایره دیگر پس از پیچیدن میل لنگ به آن پیچ می شود.
2.یاتاقان متحرک. در بین شاتون ومیل لنگ قرار دارد. و جلوی لق بودن شاتون نسبت به میل لنگ را می گیرد.
خرابی وساییده شدن یاتاقان های متحرک اغلب مواقع با صدای تق تق و مشخص تری نسبت به یاتاقان ثابت مواجه خواهید شد.
یاتاقان در هر نوع از میل لنگ قطور تر می باشد. و فاصله و فضای بین آن ها را از روغن پر می کند. این روغن در لایه بسیار نازکی در اطراف میل لنگ را می گیرد. و ضمن معلق نگه داشتن آن درون یاتاقان به حرکت روانش کمک کرده و ضربه گیری یاتاقان را تکمیل می کند.
ویژگی یاتاقان ها
1.نرمی و انعطاف پذیری در لایه داخلی. مشخص است که اگر لایه داخلی انعظاف پذیر و نرم باشد میتواند در عمل ضربه گیری عملکرد بهتری از خود نشان دهد و فشار ناشی از ضربات میل لنگ و شاتون تا حد زیادی مهار شود.
2.مقاومت بالا. به دلیل وظیفه حساس و ضربههایی که ممکن است بر آن وارد شود بهتر است یاتاقانی را انتخاب کرد که از نظر مقاومت امتحان خود را پس داده باشد.این مقاومت علاوه بر ضربه، برای سایش و خوردگی نیز ضروریست.
3.توانایی جذب گرد و غبار. تمامی این ذرات توسط فیلتر هوا جذب نمیشوند و مقداری از اینها وارد روغن موتور شده در قسمتهای مختلف موتور به حرکت در میآیند و منجر به آسیب به این قسمتها میشوند. اما اگر مواد یاتاقانی قابلیت جذب این مواد را داشته باشند، آنها را از روغنی که بینشان جریان دارد جذب و از ورود ذرات به درون موتور جلوگیری میکنند.
4.مقاومت در برابر خورندگی. روغن متحرک در یاتاقان به دلیل احتراق رخ داده در موتور حرارت بالایی دارد. با توجه به این موضوع باید در نظر داشت که روغن موتور داغ میتواند مواد یاتاقان را در خود حل کند و به اصطلاح مواد دچار خوردگی شوند. به همین دلیل خیلی مهم است که نسبت به دما مقاومت بالایی داشته باشد.
5.مقاومت پوسته در برابر ترک. یاتاقانها در معرض ضربات و نیروهای زیادی هستند و باید در برابر این ضربات مقاومت لازم را داشته باشند. به شکلی که در اثر تکرار آنها به مرور زمان، دیرتر دچار فرسایش شده و در معرض شکستگی یا ترک قرار نگیرند.
یاتاقان زدن چیست؟
یاتاقان در موتور خودرو میل لنگ را در لایه ای از روغن به صورت غلطان نگه می دارد و در عین فراهم آوردن امکان حرکت دورانی راحت تر از سایش آن به سطوح دیگر جلوگیری می کند.
دلایلی که باعث یاتاقان زدن می شوند چیست؟
1.عدم تعویض به موقع روغن
2.استفاده از روغن بی کیفیت
3.رسوب گیری بیش ازحد روغن
4.رانندگی با دور موتور بالا
5.اختلاط آب وروغن
علائم یاتاقان زدن موتور عبارتند از
1.صدای تق تق
2.قفل شدن موتور
3.روشن شدن چراغ چک
برای کسب اطلاعات بیشتر از سایر قطعات یدکی به سایت مراجعه نمایید.
- مدیریت
- اردیبهشت 20, 1401
- 1413 بازدید