انژکتور چیست و چگونه کار می کند؟کیفیت انفجار که درون سیلندر ها رخ می دهد به طور مستقیم بر کیفیت عملکرد و بازده موتور تاثیر دارد. کیفیت انفجار نیز وابسته به تنظیم دقیق سه عامل اصلی یعنی ; میزان سوخت و فشار تزریق آن- میزان هوا و فشار ورود آن به سیلندر- و کیفیت جرقه زنی و تنظیم زمان بندی آن است. سیستم سوخت رسانی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. یکی از این اجزا انژکتور می باشد.
امروزه یکی از قطعاتی که در تمامی خودرو هایی که با سوخت کار می کنند وجود دارد . انژکتور یا سیستم پاشش سوخت می باشد.
انژکتور چیست و چگونه کار می کند؟
این قطعه یک نازل برای تزریق سوخت – هوا و بخار آب تحت فشار می باشد. انژکتور ها نقش حیاتی در سیستم برق رسانی خودرو های امروزی را دارند.
موتور های احتراق داخلی در دو نوع پاششی و تزریق مستقیم تولید می شوند. انژکتور سیستمی است که وظیفه پاشش سوخت درون سیلندر را بر عهده دارد و در نتیچه در خودرو های پاششی مورد استفاده قرار می گیرد.
این قطعه مکانیکی در ورودی سیلندر قرار میگیرد و عمل تزریق سوخت درون محفظه ی احتراق را انجام می دهد. انژکتور جایگزینی برای کاربراتور است که در خودرو های قدیمی تر بخشی از سیستم سوخت رسانی خودرو بوده است.
در صورت عملکرد ناقص و نادرست انژکتور , خودرو دچار مشکل شده و به اصطلاح ریپ میزند. نقص عملکرد انژکتور می تواند منجر به خاموشی خودرو شود.
محل قرارگیری انژکتور می تواند در ورودی هوای سیلندر و قبل از سوپاپ هوا باشد. ممکن است برای هر سیلندر از یک یا دو انژکتور استفاده شود.
وظایف انژکتور خودرو;
در کنار تنظیم دقیق میزان و پاشش سوخت – به کاهش مصرف سوخت – قابلیت استارت بهتر خودرو در هوای سرد و بالا ماندن راندمان موتور نیز کمک می کند.
نحوه کار انژکتور
سوخت توسط پمپ بنزین با فشاری ثابت وارد فیلتر ورودی انژکتور که در بخش فوقانی آن قرار دارد می شود. فشار سوخت ورودی سوزن انژکتور را به سمت بالا هدایت می کند .و پاشش را از طریق سوراخ انتهای سوزن انجام می دهد. انژکتور نازلی است که مقدار دقیق و مشخص از سوخت را با هوا ترکیب کرده و به صورت غبار داخل محفظه احتراق می پاشد. در سیستم انژکتور ابتدا هوای لازم برای محفظه سوخت و هوا از ورودی و مجرای منیفولد گاز موتور . وارد محفظه کنترل جرم میشود.
یک دریچه متحرک در مسیر هوای مکیده شده در این محفظه قرار دارد که زاویه آن با میزان تغییر حجم ورودی تغییر می کند. و بازتر می شود یا بسته تر می ماند.
اجزای تشکیل دهنده انژکتور خودرو
انژکتور پاشش و تزریق سوخت را کنترل می کند و وظیفه خود را به کمک جریان الکتریکی انجام می دهد. این عملکرد توسط مجموعه ای از اجزا صورت می گیرد که در کنار هم سیستم انژکتو را تشکیل می دهند.
1.ورودی سوخت یا اورینگ
2.فیتر سوخت
3.فنر برگشت دهنده یا سلونوئید
4.سوزن انژکتور
5.بدنه
6.خروجی سوخت
7.در پوش محافظ
در خودرو های مجهز به سیستم انژکتوری سنسور های متعددی به منظور بررسی فعالیت های اجزای مختلف فنی خودرو مورد استفاده قرار میگیرند.سنسور دور موتور – فشار منیفولد – دریچه گاز از جمله این سنسور ها هستند. اطلاعات بخش های مختلف موتور را به صورت مستمر پایش و جمع آوری کرده . سپس جهت پرداز و بررسی به کامپیوتر خودرو ارسال می کنند.
اهمیت انژکتور در خودرو
1.با استفاده از اطلاعات توسط سنسور ها کامپیوتر خودرو محاسبات دقیقی جهت تعیین میزان سوخت مصرفی موتور انجام می دهد . پس از انجام این محاسبات کامپیوتر با استفاده از دستورات ارسالی به انژکتور مقدار پاشش و زمان پاشش سوخت را تعیین می نمایید.
2.از آن جا که نحوه پاشش سوخت و موقعیت قرارگیری انژکتور تاثیر بسزایی روی فرایند اختلاط سوخت و هوا و درنتیچه احتراق موتور دارد زاویه پاشش و موقعیت انژکتور اهمیت ویژه ای در عملکرد یک موتور دارد.
انواع سیستم انژکتور
سیستم های انژکتوری انواع مختلفی دارند که در خودرو های متفاوت از نظر نوع و نیاز موتور مورد استفاده قرار می گیررند. این نوع و نیاز در نحوه عملکرد خود تفاوت هایی دارند
1.سیستم انژکتوری مکانیکی . سوخت را به طور مستمر درون سیلندر می پاشند و قابلیت تنظیم میزان پاشش را ندارند.
2.سیستم انژکتوری الکترونیکی . به کمک اجزای الکترومغناطیسی فرایند پاشیدن مداوم سوخت را انجام می دهند
3.سیستم انژکتوری الکترومکانیکی . با کمک اطلاعات دریافتی از آن ها عملکرد بهتر و دقیق تری از خودشان می دهند.
4.سیستم انژکتوری یک نقطه ای . از یک واحد کنترل الکتریکی و یک انژکتور الکترومغناطیسی تشکیل می شود.
5.سیستم انژکتوری چند نقطه ای . با توجه به تعداد سوپاپ ورودی سیلنندر ها از انژکتور برای پاشیدن سوخت استفاده می شود.
با توجه به پاشش سوخت به 3 دسته تقسیم می شوند
1.سیستم پاشش سوخت یک نقطه ای . تنها یک انژکتور هر چهار سیلندر موتور را تغذیه می کند . سوخت مورد نیاز موتور را درون منیفولد سوخت می پاشد.
2.سیستم پاشش سوخت چند نقطه ای . برای هر سیلندر یک انژکتور در نظر گرفته می شود . این انژکتور ها روی ریل سوخت سوار شده اند. سوخت مورد نیاز موتور ا مستقیما پشت سوپاپ های سوخت تزریق می کنند.
3.سیستم پاشش مستقیم سوخت . لنژکتور ها سوخت مورد نیاز برای احتراق را بدون واسطه و به صورت مستقیم درون سیلندر ها تزریق می کنند.
ایجاد مشکل در عملکرد انژکتور ها با عث بروز مشکلاتی همچون;
1.کاهش توان و عملکرد موتور
2.استارت نامناسب خودرو
3.افزایش آلایندگی های خروجی
4.کاهش عمر و عملکرد کاتلیت خودرو
5.کاهش عمر و عملکرد سنسور اکسیژن خودرو
6.افزایش مصرف سوخت
راه حل مناسب جهت حل مشکل . استفاده از دستگاه انژکتور شور است . با استفاده از این دستگاه می توان عملکرد انژکتور را مورد بررسی قرار داد و رسوبات و ناخالصی موجود را بر طرف نمود و انژکتور های معیوب را شناسایی کرد.
در این مقاله سعی شد توضیحاتی مفید و مختصر از این که انژکتور چیست و چگونه کار می کند؟ به شما ارائه داده شود.
- مدیریت
- آذر 8, 1400
- 359 بازدید